Wanneer je problemen hebt met het afbetalen van schulden, dan is het ook belangrijk om te weten om welk soort schulden het gaat en hoeveel schulden je hebt.
- Als je schulden hebt omdat je meer uitgeeft dan je hebt, heb je misschien een budgetteerprobleem. Budgetbegeleiding of budgetbeheer kunnen een oplossing bieden voor je problemen.
Je kan ook zelf je budget opmaken en kijken of je zelf eventueel niets kan veranderen aan je uitgaven en inkomsten. Stel zelf je budget op met de budgetplanner. - Als je er niet in slaagt om je schulden af te betalen dan is schuldbemiddeling een mogelijke oplossing.
- Als je een hoge schuldenlast hebt en je ziet geen enkele manier om er uit te raken, kan een collectieve schuldenregeling een uitweg bieden.
- Als je schulden ontstaan zijn door een zelfstandig beroep, als ondernemer, dan zijn er enkele opties. DYZO is een organisatie die ondernemers bijstaat. Of neem een kijkje bij Boeren op een kruispunt.
- Als het allemaal boven je petje gaat en je kan zelf je inkomsten en uitgaven niet beheren, kan een zorgvolmacht of een bewindvoering een optie zijn.
- Het kan ook zijn dat je een schuld hebt die niet (volledig) terecht is of een schuld die zo oud is dat hij ‘verjaard’ is. Dat wil zeggen dat de schuldeiser het verschuldigde geld niet meer kan opeisen. Zoek in zo'n geval altijd hulp bij een schuldbemiddelaar of zoek juridische bijstand.
-
Je kan op deze website ook informatie vinden over specifieke schuldproblemen:
- Informatie over alle schulden die met wonen te maken hebben: huur, hypotheek, elektriciteit, gas, water, stookolie...
- Informatie over doktersrekeningen, ziekenhuisfacturen...
- Informatie over schulden door GSM, telefoon, internet, TV...
- Informatie over schulden door leningen, kredieten en verzekeringen
- Informatie over schulden bij de belastingen, door boetes, uitkeringen...
- Informatie over schulden en je relatie (huwelijk, samenwonen), uit een erfenis...
- Informatie over schulden uit je beroep als zelfstandige